PAUL KAPLAN – WE SHALL STAY HERE

Artiest info
Website
facebook

Label: Old Coat Music
Info: Hemifran

Hij zegt het eigenlijk zelf in de introductietekst op zijn website: Paul Kaplan is niet meer van de jongste. Met meer dan vijftig jaar actief musiceren als zanger en componist van folk- en Americana-liedjes heeft hij zijn pluimen in de muziekwereld meer dan verdiend. Meerdere van zijn songs werden in de voorbije decennia door andere artiesten opgenomen. Naast zijn officiële dagtaak als muziekleraar en zijn rol als goede huisvader heeft hij in het verleden echter nog maar twee soloalbums onder zijn eigen naam uitgebracht: “After The Fire” in 2003 en “The Folk Process” in 2008. In 1982 bracht hij ook nog een vinylplaat uit onder de titel “Life On This Planet” maar die is nooit als cd op de markt gebracht.

Drie nummers uit die bijna veertig jaar geleden verschenen plaat heeft hij nu opnieuw opgenomen voor zijn derde soloalbum “We Shall Stay Here”. Dat is een album geworden dat niet zoals gebruikelijk werd samengesteld want de eerste drie tracks zijn stokoude liedjes waarvoor Paul Kaplan nieuwe songteksten heeft geschreven. “Little Boxes” was een track uit de plaat “We Shall Overcome” van Pete Seeger, de eerste LP die Paul Kaplan ooit heeft gekocht. “These Are The Days” was origineel een Russische traditional uit het begin van de 20e eeuw maar is bij het grote publiek het best gekend als “Those Were The Days” in de versie van Mary Hopkins uit 1968. De derde opnieuw bewerkte song “The Frozen Blogger” komt uit het in 1955 in ‘Carnegie Hall’ opgenomen live-album “The Weavers On Tour” van de gelijknamige Amerikaanse folkgroep waarvan Pete Seeger destijds ook deel uitmaakte.

Daarna volgen de drie geselecteerde songs uit “Life On This Planet” waaronder de titeltrack van die toenmalige plaat en ook de titeltrack “We Shall Stay Here” van dit nieuwe album. Het derde nummer dat uit die oude plaat werd weerhouden voor deze cd is “Traffic Jam In The Zócalo” dat Paul Kaplan al in 1974 schreef na een bezoek aan de zilver- en tin-mijnen van Taxco in Mexico.

De tweede helft van deze plaat wordt gevormd door zes nummers die hij heeft gecomponeerd naar aanleiding van diverse gebeurtenissen die zijn leven hebben beïnvloed. Zo is “The Voice Of Pete” een muzikaal eerbetoon aan folkzanger Pete Seeger die zijn voorbeeld en idool is gebleven. “Welcome Home” vertelt over de eerste wedstrijd van baseball-legende Jackie Robinson zoals beschreven in de toenmalige editie van ‘The New York Times’. Ook politiek geïnspireerde nummers komen aan bod in “Survival” over de ‘Black Lives Matter’-beweging in de USA en “After The Fire” is een song die Paul Kaplan schreef één jaar na de tragische 9/11-ramp die New York en de wereld voor altijd zal tekenen.

(valsam)
“3 old folk traditionals for which he has written new lyrics, 3 remastered songs from his own vinyl record ‘Life On This Planet’ from 1982 and 6 self-penned songs that in one way or another have influenced his life: that is the non-obvious tracklist of the latest album ‘We Shall Stay Here’ from Paul Kaplan, an American folk artist with more than 50 years on the counter as a successful singer-songwriter.“ – www.rootstime.be